Зареждам...
село Българево
Вили за почивка на море
Търси
Още филтри
Направи запитване
Филтри:
Скрий филтри
Кабакум (2)

Почивки на море - Къщи за гости в село Българево 

3 км от плаж Болата 

Село Българево е разположено на 6 км от Каварна и на 4 км от нос Калиакра.  В центъра му има няколко магазина за хранителни и промишлени стоки, ресторанти, бар-пицария, бензиностанция с автомивка. Село Българево е добре познато и е любима дестинация на много туристи, които предпочитат спокойствието на Северното Черноморие. Тук всяко лято се провежда фестивал на пъпеша – българевските пъпеши са прословути с аромата и сладостта си.

Почти пред всяка къща по главния път в селото стопаните предлагат своята екологично чиста продукция от плодове и зеленчуци с чуден вкус.

Интерес в селото представлява Читалището „Народен Будител”, където можете да намерите постоянна етнографска експозиция и изложба на снимки от района. Често на площада в селото се провеждат фолклорни събори с много настроение, песни и танци, в които се включват и туристите.

В близост до Българево се намират ваканционният комплекс "Русалка", мидената ферма „Дълбока” с романтичен ресторант, кацнал върху самия скалист бряг; а охлювената ферма Еко-телус с провансалски ресторант, вкусни деликатеси и класна козметика, приготвена от екстракти на екологично отгледаните охлюви, е още в началото на селото, вдясно от главния път.
Само на 3 км от село Българево е местността Болата - 6 км криволичещ каньон с буйна растителност, пещери и блато, където гнездят редки птици, завършващ с малък красив залив близо до нос Калиакра. Болата е един от последните неподправени и девствени плажове по българското крайбрежие. Буните на Болата са любимо място за риболов. Зоната е достъпна с автомобил почти до плажа.

Забележителен е резерватът „Нос Калиакра“ – на 7 км, богат на растителни и животински видове, поради което селото е включено в българо-швейцарска програма за опазване на околната среда.
Най-известната легенда за нос Калиакра е за 40-те български девойки, който завързват косите си една за друга и се хвърлят в морето, за да не попаднат в ръцете на османските поробители. Сега в началото на нос Калиакра има обелиск в тяхна памет, наречен Портата на 40-те девици.

Друга легенда, свързана с мястото, е за Св. Никола - покровителя на моряците. Светецът бягал от турците и Бог удължавал земната твърд под краката му, за да успее да избяга, като по този начин бил създаден и носът. В крайна сметка той бил заловен и сега там има изграден параклис, реставриран през 1993 година, символизиращ гроба му. На това място по време на турското владичество е имало и дервишски манастир, за който се твърдяло, че съхранява мощите на турския светец Саръ Султук.
 
Най-старата легенда е свързана с Лизимах - един от пълководците на Александър Велики, който заграбва царското съкровище и забягва към нос Калиакра. Загива в голяма буря и целият флот потъва до скалите на носа. В този район потъват и корабите на Русия и Турция по време на Руско-турската война.
 
Българево е селце, известно също така и с местното си население - “гагаузи”. За произхода на “гагаузите” се съди по много и различни източници, но и до ден-днешен няма конкретен отговор на това какъв народ са те. Сред местното население се говори “изменен” турски език, като това е поради факта, че преди години, по време на турското владичество, “гагаузите” са били поставени пред избор: дали да изберат да приемат езика на завоевателите, или да предадат християнската си вяра. Българите, под натиска на турските завоеватели, приемат езика, като запазват най-скъпоценното - вярата. Някои обичаи все още са запазени в селото. Например все още ходят групи коледари, облечени с ямурлуци, с украсени калпаци и криваци.
 
Според преданията, селото е основано от 7 семейства. Фамилиите им все още са запазени сред местните. Селището е сменяло мястото си. Било е по пътя към Калиакра, но е възникнала епидемия и се е преместило на сегашното си местонахождение. Познато е още със следните имена: Сюютлюк (букв. „върбалак“) заради върбите, които растяли около голямата чешма на центъра, Гяур сюючук („българско село“) — така са го наричали турците.
ВНС Холидейс предлага под наем самостоятелни вили с басейн за почивка на море в село Българево. Направете Вашата резервация сега!
Обекти в село Българево - 8
На страница:
Сортирай по:
Къща за гости с басейн на море - Вила Едем

село Българево, Каварна
0 Коментара
Добави във фаворити

Местоположение
860.00 лв - 1,630.00 лв / седмица

Прочети повече
Къща за гости Ваня - почивка бг море

село Българево, Каварна
0 Коментара
Добави във фаворити

Местоположение
1,000.00 лв - 2,190.00 лв / седмица

Прочети повече
Къща за гости Силва - луксозна вила на море

село Българево, Каварна
0 Коментара
Добави във фаворити

Местоположение
1,140.00 лв - 2,330.00 лв / седмица

Прочети повече
Къща за гости с басейн Помело - село Българево

село Българево, Каварна
0 Коментара
Добави във фаворити

Местоположение
100.00 лв - 2,190.00 лв / седмица

Прочети повече
Къща за гости Роза

село Българево, Каварна
0 Коментара
Добави във фаворити

Местоположение
1,000.00 лв - 2,190.00 лв / седмица

Прочети повече
Къща за гости Матилда

село Българево, Каварна
0 Коментара
Добави във фаворити

Местоположение
1,000.00 лв - 2,190.00 лв / седмица

Прочети повече
 • 1
 • 2
 • Може ли да ви помогнем?               Свържете се с нас
  Въведете вашата електронна поща
    Запиши се
  Прочетох и съм съгласен с Условията за ползване и Политика за защита на личните данни
  Изработка на сайт InterSOFT