Зареждам...
Варна
Почивки на море
Търси
Още филтри
Направи запитване
Филтри:
Скрий филтри
Кабакум (2)

Град Варна - Морската столица на България

Варна е третият по големина град в България и най-големият по българското Черноморие, заемащ площ от 205 кв.км. Разположението на града по северното крайбрежие на Черно море, както и богатите природни ресурси, го превръщат в един от най-известните курортни центрове в Европа и най-големият в черноморския регион. Едновременно с това той е пресечна точка на пътя между Средния изток и Западна Европа.

Климат
Варна е разположена на западния бряг на Черно море, благодарение на което се радва на мек климат през цялата година. Най-студеното време през годината обикновено е от месец декември до месец март, когато средната температура варира между 5 и 10° C. Лятото започва в началото на май и продължава до началото на октомври. Температурите през лятото обикновено варират между 25 C и 35 градуса C, като най-приятните месеци да отидете на плаж и да се насладите на слънцето са юли и август. Температурата на морската вода през летните месеци обикновено е около 23-27 градуса С.

Плажове и минерални води
Регионът на Варна, в който влизат и курортите Златни пясъци и Св. Св. Константин и Елена са добре известни със своите великолепните обширни плажове, топлото синьо море, лечебните минерални извори. В к.к. „Св.св. Константин и Елена” има 7 минерални извора с температура на водата между 40 и 60 градуса, без аналог в Европа. В комбинация с климата въздействието й става още по-силно. Курортът Златни пясъци е известен като "Перлата на българското Черноморие".

Плаж Рапонги - в сянката са сгушени плажни шатри, обзаведени с елегантна лека мебел, следвайки последната модна стилистика, гарантираща абсолютен релакс. Плажът е разгърнат върху 5000 m2, а под дърветата ви очакват плажни легла и шезлонги. Тикови пътечки пресичат цялата палмова гора, за да ви отведат до Вашето място и мечтаната плажна почивка. Централната алея разделя плажа на две части и ще ви отведе направо до морето. От едната страна може да се насладите на тишина и спокойствие, нарушавани единствено от шума на вълните, а от другата, то там е най-веселата,щура и купонджийска зона – усмивки и емоции за всички с ледената свежест на много коктейли, лятна музика и еуфорията от плажното настроение.

Офицерският плаж във Варна e разположен под ресторант в Морската градина. Пясъчната ивица е широка и просторна, а пясъкът - ситен и златист. Наоколо има заведения и ресторанти, постове на спасители, платени чадъри и шезлонги, както и безплатна зона за плажуване.

Южният плаж на Варна е с най-широка пясъчна ивица. Нарича се южен, тъй като е разположен южно от централния плаж на града. Пясъкът е ситен и чист, а морето е плитко, което го прави подходящ за семейства с деца. На плажа са изградени редица заведения, където плажуващите могат да хапнат, да се разхладят с питие или пък да поиграят плажен волейбол. Плажът е снабден с шезлонги и чадъри и има няколко спасителни поста.

Плаж "Четвърта буна" е в източната част на Варна, в близост до квартал "Бриз", район "Приморски". Плажът е много красив и изключително чист. Плажната ивица е дълга 361 метра. Влакче се движи по маршрут от Морска гара до "Четвърта буна" и обратно.

Плажът на Аспарухово - Аспарухово е квартал, разположен в южната част на Варна – веднага след Аспаруховия мост. Плажът в района е обширен и спокоен. Не се посещава от много туристи и е подходящ за хора, който искат да се насладят на морето и спокойствието. На плажа има водни атракциони като водно колело, уиндсърф и др. В близост са разположени заведения, от които могат да се закупят храна и напитки.

"Паша дере" е местност във Варненска област, в близост до варненския квартал "Галата". Известна е с дивата си природа, незасегната от туризма, чистите си и широки плажове и липсата на урбанизация. Познат е като място, което се посещава от млади хора, които лагеруват и нощуват там през лятото. Преди него се намират плажовете на кв. Аспарухово, кв. Галата, местността Фичоза и хижа "Черноморец". Отстои на 15км от центъра на града. Намира се в близост до южната вилна зона на морската столица - Боровец. През последните години "Паша дере" придобива популярност и сега през почивните дни се стичат множество хора, желаещи да релаксират на по-спокойно място от градските плажове. Морето е изключително чисто и богато на морски видове, плажната ивица също е незасегната от хората - не е застроена.

История
Тя е люлка на най-старата Европейска цивилизация. Във Варна можете да видите оригиналните артефакти на най-старото златно съкровище в света, датирано между 4400 – 4200 г. пр. Хр. И това е само като за начало на вашата истореческа обиколка - има много други съкровища от по-късни периоди и култури, като тракийска, гръцка, римска, византийска, българска и др.

Изключителен интерес сред гостите на Варна представляват богатите колекции на музеите в града, още повече, че четвъртите по големина Римски терми на Европа са сред тези музеи – II – III в. сл. Хр., когато е и разцветът на римския Одесос.

Културен живот и фестивали
Варна разполага с безброй културни събития с участието на фолклор, музика, балет, опера и театър, филми и анимационни презентации - снимки, изложби на открито и много художествени галерии.

Музеи във Варна
-  Евксиноград
-  Аладжа Манастир 
-  Побити Камъни 
-  Археологически музей
-  Римски Терми
-  Етнографски Музей
-  Музей на възраждането 
-  Музей „Нова история на Варна“
-  Военноморски музей
-  Корабчето Дръзки
-  Природонаучен музей
-  Парк-музей Владислав Варненчик
-  Музей на куклите
-  Музей по история на медицината
-  Учебен музей на Варна
-  Ретро музей

Други забележителности във Варна
- Катедралата
- Църквата Свети Атанасий
- Църквата Света Петка
- Църквата Свети Николай
-  Манастирът в Св. Св. Константин и Елена
- Пантеонът в Морската градина

Забавления във Варна
-  Планетариум
-  Плувен комплекс „Приморски“
-  Ледена пързалка
-  Спортен комплекс в Морската градина
-  Фанагория Аспарухово
-  Акваполис
-  Картинг
-  Бънджи, Балон с горещ въздух, Парапланер
-  Драматичен театър „Стоян Бъчваров“
-  Аспарухов мост
-  Фарът
-  Фестивален и Конгресен Център
-  Дворец на Културата и Спорта
-  Летният Театър
-  Лятно кино
-  Кукленият театър

Галерии във Варна
- Градска галерия „Борис Георгиев“
- Арт музей „Георги Велчев“ 
- Галерия „Графит“ 

Паркове
- Морската градина
- Парк Аспарухово
- Парк „Златни пясъци“
- Ботаническа градина – Варна

Нощен живот във Варна
Варна разполага с впечатляващ нощен живот и мнозина казват, че „градът никога не спи”. През летните месеци е почти невъзможно да се намери затворен бар или клуб през нощта. Много от баровете и ресторантите лятото са разположени директно на брега на морето, в близост до Морската градина.

Варна е известна с винените си сортове грозде и с доброто качество на виното, което се произвежда от тях. Избите все по-често предлагат дегустации на продуктите си, представени по интересен и запомнящ се начин.

Организират се фестивали, посветени на различни вкусотии, които са едно интересно преживяване и докосване до непознати кулинарни традиции. Във Варна също така има множество традиционни български ресторанти, където можете да се насладите на местната кухня.

Възможности за пазаруване във Варна
Във Варна можете да намерите изобилие от модерни търговски центрове, традиционни пазари  на открито, както и малки магазинчета. В града има три големи МОЛ центрове - Гранд Мол Варна, Варна Мол и Делта Планет Мол. Централната пешеходна алея на града е осеяна с много бутици и малки магазинчета за изискани стоки. 
Почивки на море във Варна

Прочети повече

Прочети повече

Прочети повече
Може ли да ви помогнем?               Свържете се с нас
Въведете вашата електронна поща
  Запиши се
Прочетох и съм съгласен с Условията за ползване и Политика за защита на личните данни
Изработка на сайт InterSOFT