Зареждам...
Поморие
Почивки на море
Търси
Още филтри
Направи запитване
Филтри:
Скрий филтри
Кабакум (2)

Поморие - Почивки на море 

Курортното градче Поморие е разположено на 20 км северно от Бургас, 18 км южно от Несебър. Близостта на летище Сарафово, което е на едва 8 км от, прави Поморие още по-достъпен, особено за чуждестранните туристи.

Градът е притегателен и за ценителите на виното – тук има няколко винарни, които организират вечери с дегустация, а лятото на площада в центъра се провежда и винен фест. Като цяло Поморие е предпочитано място от семейства с деца, тъй като е спокоен курорт. Централната част на Поморие е изцяло пешеходна зона, където на открита сцена се провеждат летните фестивали „Седмица на морето“, „Дни на виното“ и „Яворови дни“.

За забавление на туристите се предлагат разходка с корабче или влакче, лунапарк, водни ски, кайтсърф, водни колела и водни атракции в аквапарк Сънсет.

Източният плаж започва от стария град и е един от най-дългите по Черноморието и е с присъден Син флаг най-чисти води. Тук пясъкът е необичайно черен заради железните окиси в него. До него е Поморийското езеро, откъдето някои туристи се снабдяват с лиманна кал и си правят сами кални бани.

Морето тук е подходящо за плажуване с деца, тъй като водите са плитки навътре в морето.

Централният плаж е в северния край на Поморие и до него се намират и двата санаториума, в които се практикува калолечение и лечение с луга от поморийското езеро.

Пристанището на Поморие е в близост до центъра на града и е много харесвано място за разходки. Освен множеството рибарски лодки по брега, тук акостират и много яхти и рибарски кораби. Лятото тук се организират регати с яхти. През лятото всеки ден тръгват корабчетата за разходка, които могат да ви разведат на панорамна разходка около града достигаща до Поморийският фар (на 1 км от брега) или до новата част на града. През сутрешните часове на деня има и по-дълги преходи достигащи до остров Св. Анастасия или гр. Созопол.

Цялата крайбрежна алея е осеяна с по-малки и по-големи ресторанти, заведения за бързо хранене и зони за забавление на децата. На особена почит се радват и таверните, тъй като в миналото градът е бил населен основно с гърци. В тях, под звуците на гръцка музика и сиртаки, можете да вкусите риба и морски деликатеси, приготвени по местни рибарски рецепти.

Местоположението на Поморие в близост до Поморийско езеро предоставя възможност  за разходка по 6 км туристическа екопътека, която може да се използва за преминаване с велосипед, както и за наблюдение на редки птици.
 
Най-старата постройка в Поморие, датирана към III-IV в. след Хр. е тракийската куполна гробница, която се намира в началото на града. Тя е най-голямата тракийска гробница на територията на България с архитектурни решения без аналог и посещението й неизменно е съпроводено с изумление пред вещината на античните майстори.
 
Музеят на солта е единствен по рода си в България и нагледно показва каква е била технологията, с която средновековните поморийци са добивали морска сол, стари топографски карти, макети и автентично оборудване и инструменти за добив на сол.
 
Историческият музей в Поморие представя много находки, разкрити при археологически проучвания – монети, амфори, котви от Бронзовата епоха и дори бивни на мамут от праисторически времена. Сред тях на особен интерес се радва римска мозайка от баня, както и фрагменти от колони.
 
Фестивалът на пясъчните скулптури се провежда ежегодно в град Бургас на територията на бургаския парк "Езеро" в Морската градина. Той започва през м. юли като скулптурите на замъци, кули, морски животни, русалки, пирати, приказни същества и други – някои с височина над 8 м -  остават достъпни за посещение през цялото лято. За причудливите модели се използва около 2500 тона специален, устойчив на дъжд пясък.
ВНС Холидейс предлага самостоятелни апартаменти за почивка на море в Поморие.
Може ли да ви помогнем?               Свържете се с нас
Въведете вашата електронна поща
  Запиши се
Прочетох и съм съгласен с Условията за ползване и Политика за защита на личните данни
Изработка на сайт InterSOFT